"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

вівторок, 19 вересня 2023 р.

ХІІІ Львівський Міжнародний бібліотечний форум "Бібліотека вільних людей": день перший

Фахівці Херсонської ОБЮ ім. Б. Лавреньова 19 вересня 2023 року взяли участь у першому дні ХІІІ Львівського Міжнародного бібліотечного форуму "Бібліотека вільних людей", який проходить у гібридному форматі: офлайн у Львові, онлайн в ZOOM, а також доступна пряма трансляцію у фейсбуці на сторінці УБА.  

Цікавими були виступи Богдана Тихолоза, канд. філолог. наук, доцента, літературознавця, франкознавця, публіциста, директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка - "Вільні незламні люди майбутнього.  Роль, місія бібліотеки" 

Сподобався виступ  Павла Казаріна, журналіста, публіциста, військовослужбовця ЗСУ -  "Культурний тил в умовах війни".  Деякі тези з його виступу: 

  • Культурний тил є надважливим в умовах війни; Війна триває за ідентичність України, а тому потрібно занурювати молоде покоління у стародавню українську культуру. Тому що саме там починаються витоки нашої ідентичності;
  • Ми розуміємо, що ця війна надовго, а тому не повинні втомлюватись від процесу захисту української ідентичності;
  • Не маємо права керувати культрою так, як керували до війни;
  • Культура - колективна пам'ять української нації, а бібліотеки і бібліотекарі є її хранителями і популяризаторами. Саме з 24 лютого 2022 року пояав відбуватись ренесанс здорового глузду  але досить високою ціною. Тепер потрібно працювати над помилками.
  • ЗСУ боронять культурний тил, ми повинні постійно про це пам'ятати.

Дякуємо УБА за чудову онлайн трансляцію, яка надала можливість долучитися до такого чудового професійного дійства.

Цікавим був блок виступів міжнародних партнерів, представників Бібліотечних Асоціацій та провідних бібліотек Німеччини, Литви та Польщі.


Пообіді розпочався круглий стіл «Бібліотеки як Хаби цифрової освіти" у партнерстві з «Проєктом підтримки Дія» Програми розвитку ООН в Україні. 


Учасники:
Микола Ябченко, фахівець з цифрової грамотності «Проєкту підтримки Дія», Ярослава Сошинська, виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна асоціація, Ірина Шевченко, директорка Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, голова Секції з бібліотечно-інформаційної освіти ВГО Українська бібліотечна асоціація, Ганна Мацієвська, завідувачка Регіонального консультаційно-тренінгового центру КЗ «Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека» ЗОР, 
Тамара Козицька, директорка Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади, Світлана Моісєєва, директорка Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки, віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація.

На круглому столі відбулось обговорення  результатів проєкту «Розвиток спроможності бібліотек ‒ Хабів цифрової освіти», що впроваджується ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), який ПРООН в Україні реалізує за фінансової підтримки Швеції.

У фокусі обговорення були: практичний посібник «Бібліотеки ‒ Хаби цифрової освіти», навчання координаторів Хабів у регіональних тренінгових центрах, актуальні заходи в Хабах як відповідь на сучасні виклики, кількісні й якісні результати проєкту, орієнтири розвитку спроможності Хабів для виконання завдань цифрової трансформації України.

Пряма трансляція Форуму тут

Завідувачка науково-методичного відділу  ХОБЮ ім. Б.А. Лавреньова - Ірина Тарадименко. Разом до Перемоги!

Немає коментарів :

Дописати коментар