"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

понеділок, 11 вересня 2023 р.

Kyivbookfest : мандри методиста ... бібліотечні локації

 


Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. Лавреньова теж не залишилась осторонь Kyivbookfest , який проходив з 8 по 10 вересня 2023 року в Києві.

Відвідано безліч культурнно-мистецьких, літературно-історичних та професійно-бібліотечних локацій. І, повірте, що зробити це одній людині дуже нелегко. Але, результат не забарився. Книжкове полювання вдалося. 

Обіцянки від письменників відвідати місто-Герой Херсон отримано. І це зауважте, вони самі пообіцяли)))


Я відвідала безліч локацій, але хочу зупинитись на дискусії "Бібліотечні фонди: актив чи пасив для розвитку людського капіталу? Взаємодія читачів, бібліотек, видавців, держави.Російські видання у фондах бібліотек. Незадоволений читач", яка відбулась 9 вересня 2023 року.

Учасники: началькик відділу соціо-культурної діяльності Міністерства культури та інформаційної політики - Інна Божко, директор видавництва "Ранок" - Віктор Круглов, очільниця Українського інституту книги - Олександра Коваль, видавець та очільник БФ "Бібліотечна країна" - Ігор Степурін ("Саміт-книга"), директор Національної бібліотеки України ім. Я. Мудрого - О. Сербін.

Питання актуальності бібліотечних фондфв в сучасних умовах наразі стоїть дуже гостро. Зокрема питання про місце російських книжок в фондах бібліотек, як видань радянських часів так і сучасних. Як вилучати? Що робити з пустими полицями? Чим їх наповнювати? Як залучати місцеву владу до поповнення бібліотечних фондів, що можна зробити? Як знайти гроші на придбання книжок, бо від держави найближчим часом бібліотеки не отримають нічого. Чи можливо залучити читачів до цього дійства?.

Цікава пропозіція прозвучала від видавців до бібліотек, щодо подвоєння коштів на придбання книжок. 

Прозвучала інформація щодо соціологічних доліджень, проведених Національною бібліотекою України ім. Я. Мудрого та Українського інституту книги. Результати досліджень говорять про те, що саме читають користувачі бібліотек протягом останнього року, тобто під час війни та  саме яких книжок потребує сучасний читач. Гостро стоїть питання щодо росповсюдження російських книжок, адже книговидача в бібліотеках - це розповсюдження, яке законодавчо заборонено. Де відповідь на це питання? Представниця Міністерства культури... запевнила, що на його вирішення потрібен час і цей процес розпочався. Сподіваємось на вирішення цього питання найближчим часом...

Тож дискусія була жвавою. Якісь питання знайшли свої відповіді, а якісь залишились відкритими...






Дякую безмежно ЗСУ за можливість брати участь у таких чудових заходах,  завідувачка науково-методичного відділу  ХОБЮ ім. Б.А. Лавреньова - Ірина Тарадименко. Разом до Перемоги!

Немає коментарів :

Дописати коментар