"
Привіт всім, хто нас читає! На нашому блозі ви можете познайомитися із цікавим досвідом бібліотек
Херсонщини, що працюють з молоддю, творчими знахідками та новими ідеями

понеділок, 14 березня 2022 р.

Бібліотекарі і війна України з Росією 2022


Ще недавно, а саме 2 роки ми вчились жити в нових реаліях, не виходити з дому, працювати дистанційно, обслуговувати онлайн. Сподівались, що коронавірус відступить та повернемось до звичних форматів - масових фестивалів з гостями, які приїздять, а не приєднуються у zoomi, з молоддю, яка бере участь у різноманітних активностях, з громадою, яка змінюється на краще.



Але ранок 24.02.2022 року змінив всі сподівання. Світ рухнув. Російські війська увірвалися бомбами в наші міста, села, в наші життя, змушуючи ховатися в укриття, хапати рідних в оберемок та тікати світ за очі.


І знов бібліотекарям потрібно організовуватися та пристосовуватися до нових умов.

Там, де є можливість, бібліотеки працюють та об'єднують громади задля допомоги біженцям - плетуть сітки, збирають речі, книжки для діток та багато іншого.

Там, де фізично неможливо відкрити двері бібліотек для громад, бібліотекарі працюють дистанційно та продовжують інформування в онлайн форматі.

З 14 березня 2022 року заклади освіти повертаються до дистанційного навчання. І вже за традицією будуть звертатися до бібліотек за організацією онлайн заходів. 

Тому пропоную декілька форм масових заходів, які є на часі та будуть корисними користувачам.

Культурна мобілізація "Руський корабель, іди…" - як воєнні події відбиваються на культурі - піснях, літературі, поезії тощо.

Музичний спротив "Все буде Україна" - пісні, що з'явилися за цей час, кавер-версії, що виконують мобілізовані співаки, гра "Пісні, які асоціюються у вас з Україною".

Літературне укриття "Що читати у сховищі" - огляд літератури (веселої пригодницької), яка допоможе дітям під час перебування у сховищі.

Психологічне розвантаження "Тримаймося разом" - дуже важливо розмовляти з дітьми, підлітками про те, що вони відчувають. Це може бути у формі малювання, спільного створення казки, дихальні вправи, які допоможуть зняти напругу тощо.


Віримо в ЗСУ! Чекаємо перемогу!

Ольга Козаченко, головна методистка науково-методичного відділу Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова, яка більшість часу проводить у підвалі, під час обстрілів, але коли вщухає і з’являється можливість, підтримує своїх друзів, колег і робить свою справу, як може. 




Слава Україні! Героям Слава!💛💙


Немає коментарів :

Дописати коментар